• Opera Orphée euridice Vliegveld Twenthe

    ORPHÉE EURIDICE

    van Christoph Willibald Gluck

    Pinksterweekend 3 t/m 6 juni 2022 | Vliegveld Twenthe

De opera

Alleen maar liefde…


De feestelijke bruiloft van de intens verliefde Orphée en zijn geliefde Euridice is nog niet afgelopen, als het noodlot toeslaat. Het liefdesgeluk van Orphée is helaas van korte duur: Euridice overlijdt al snel aan een slangenbeet. Deze Orphée van operavernieuwer Gluck is net als in de klassieke mythe uit Ovidius’ Metamorphosen de sublieme zanger die met zijn harp mens en natuur betovert en ontroert, maar nu als hedendaagse singer-songwriter.

Orphée is ontroostbaar en neemt ons via zijn aangrijpende zang mee in zijn verdriet. Hij smeekt de goden haar terug te geven. De aria J’ai perdu mon Euridice (Ik ben mijn Euridice kwijt) is het onbetwiste hoogtepunt van deze Franstalige opera. Uiteindelijk staat liefdesgod Amor hem toe af te dalen naar de onderwereld om Euridice terug te halen. Op één voorwaarde: hij mag haar in het rijk der doden niet aankijken; niet tot ze weer in de bovenwereld zijn aangekomen.

Hoe euforisch is Orphée als hij zijn prachtige Euridice terugvindt in de Elysische velden! Maar zij lijkt nu te twijfelen aan zijn liefde: waarom kijkt hij haar niet aan? Houdt hij nog wel van haar? Zo niet, dan blijft ze liever bij de schimmen van de doden in de onderwereld. Krijgt Orphée zijn Euridice eigenlijk wel terug?

Het initiatief

‘Opera @ Vliegveld Twenthe’ is een eerste samenwerking van een aantal uiteenlopende partijen, die alle uit puur enthousiasme en liefde voor de podiumkunst bij elkaar zijn gekomen.

Zo is daar om te beginnen kamerkoor Ex Arte uit Enschede, met leden uit de wijde regio.  Het uitvoeren van een groots operawerk was een vurige wens van hun dirigent, Emile Engel. Maar wel graag op een unieke locatie en zó van opzet, dat ook andere kunstdisciplines kunnen aanhaken.

'Dit schitterende werk van componist Gluck in volle glorie ten gehore kunnen brengen, is toch eigenlijk wel een droom die uitkomt', aldus Emile. 'Na een mooie start met KunstenLandschap, kwamen we na enige omzwervingen op Vliegveld Twenthe uit, waar men direct open stond voor samenwerken; het is precies het enthousiasme dat kenmerkend is voor iedere stap in het ontwikkelproces. Op deze manier kun je samen zo’n opera echt nieuw leven in blazen. Heel verrassend.'

Verder zijn daar de studenten van het Kottenpark, onderdeel van het Stedelijk Lyceum Enschede, die de kunstklassen Beeldend en Theater volgen en de ARTEZ-vooropleidingen Muziek en Dans. Jong, aanstormend talent van nu, maar ook de artistieke beloften van de toekomst. Dat klinkt zo wellicht wat overdreven; maar de toewijding van deze studenten aan het ontwikkelen van hun talent verdient het om gezien te worden. Tijdens een project als dit moet er respect zijn voor het verleden, maar ook ruimte voor de toekomst. Vandaar dat we blij zijn met hun bijdrage aan het geheel.

Voor de regie werd Jasper Korving benaderd. Locatietheaterman. Met de wens om het drama in de voorstelling herkenbaar te maken; met de mèns Orphée die niet zonder zijn grote liefde kan. Invoelbaar verdriet. Maar ook gekte, uit wanhoop.  Dat rauwe randje aan het geheel zorgt voor een eigentijdse setting. 'Het verhaal greep me als middelbare scholier ooit al; maar nog niet eerder deed de gelegenheid zich voor om er zèlf mee aan de gang te gaan. Nu de muziek dagelijks door m’n gedachten gaat en ons pop-up theater steeds meer vorm begint te krijgen, groeit het besef dat we iets moois aan het maken zijn. Niet alleen voor de connaisseur, maar juist ook voor mensen met minder ‘voorkennis’ op het gebied van opera. Voor iedereen die toe is aan iets moois….'

Marten Foppen van Vliegveld Twenthe vult aan: 'We vinden het prachtig om deze opera te kunnen faciliteren op ons terrein. Naast een breed aanbod sport- en bedrijfsevenementen en dancefestivals zijn dit juist weer leuke, nieuwe initiatieven waar wij heel graag in mee denken en waar mogelijk onze schouders onder zetten. Zelf verheug ik me nu al op de eerste paar maten van zo’n groot live-orkest die door de Hangar gaan klinken… Schitterend. We zien ernaar uit uw gezelschap te ontvangen.'

De cast bestaat uit zo’n 100 uitvoerenden, oud en jong, van scholier tot beroepsmusicus, figurant en vrijwilligers…. Allen uit de wijde regio; allen met dezelfde bevlogenheid en liefde voor de Schone Tonen. 

U kunt ons ondersteunen, ons initiatief bestendigen, door nu alvast uw tickets te reserveren.

Heeft u na het bekijken van de informatie op onze website een vraag, dan zijn wij zowel via mail als WhatsApp te bereiken.

Namens ons allen heel graag tot ziens bij Orphée + Euridice.

De makers

Jasper Korving

Jasper Korving (1974) vertelde op jonge leeftijd als poppenspeler al verhalen aan groot en klein; en maakte ‘het theater’ door de jaren heen steeds meer tot zijn thuis.  Van kleinschalige kindervoorstelling tot stadionspektakel, via het roemruchte Land van Ooit naar een productief bestaan als acteur en regisseur (o.a. Steengroevetheater Winterswijk). 

‘Van jongs af aan heb ik niks liever willen doen dan…’dit’: theatermaken. Sfeer en vorm geven aan verhalen, prachtige muziek gebruiken om iets, een gevoel te délen met het publiek; mensen meevoeren, verrassen, vermaken.

Het regisseren van deze Orphée + Euridice ervaar ik als een voorrecht. Samenwerken met een bevlogen dirigent als Emile Engel geeft zo’n project vleugels; vanaf dag één bouwen we samen aan de kwaliteit van de voorstelling, stimuleren we elkaar.

"Daar de kwaliteit van onze solisten en de inzet van een ieder achter de schermen bij op tellen, dan snap je wellicht waarom ik híér energie van krijg!"

Jasper Korving

Emile Engel

Emile Engel (1955) is volop actief in het muziekleven. Hij dirigeert meerdere koren, organiseert het Zutphense Beethovenfestival en maakt deel uit van het Simeonkwartet dat o.a. het ‘Canto Ostinato’ van componist Simeon ten Holt uitvoert. Verder heeft hij samen met Cathelijne Maat zijn eigen Pianoschool Zutphen en is hij betrokken bij Paaspopklassiek dat in Zieuwent jaarlijks onder zijn leiding de Matthäus Passion en de Messiah uitvoert. Daarnaast programmeert hij diverse concertseries.


‘Deze Orphée + Euridice ligt me na aan het hart. Dat we hem nu mogen uitvoeren in een van de hangars van het voormalige vliegveld biedt nog eens zóveel extra’s. En wat zal dat een spannend contrast zijn: de klankkleur van de 18e eeuw in zo’n industriële hal!

"Als dirigent sluit ik graag aan bij de inventiviteit van regisseur Jasper Korving. Zijn open en creatieve kijk op het verhaal is leidend; het orkest en koor gaan daarin mee, qua sfeer, tempi en expressie. In de voorbereidingen geniet ik al zó van de bijzondere, jonge zangtalenten! En wat een feest om met hen te werken. Ja, ik ben vereerd dat ik deze prachtopera met deze cast mag uitvoeren."

Emile Engel


Opera Vliegveld Twenthe is mede mogelijk gemaakt door onze partners en sponsoren
© Copyright Opera Vliegveld Twente
Alle rechten voorbehouden.
naar boven