• Opera Orphée euridice Vliegveld Twenthe

  ORPHÉE EURIDICE

  Live-opera in Hangar 10

  Pinksterweekend 3 t/m 6 juni 2022 | Vliegveld Twenthe

Over de voorstelling

Een opera op Vliegveld Twenthe! Laat je in het Pinksterweekend meevoeren met de wereldberoemde Orphée + Euridice van Gluck: de klassieke Orpheus-mythe, nu in een moderne enscenering. Met orkest, dansers, koor en solisten.

De jonge geliefden (solisten Noëlle Drost en Ilja Aksionov) nemen je in dit locatietheater mee met hun aangrijpende liefdesverdriet, in prachtige en melodieuze zang, zonder lange vocale uithalen. Bezoek de bruiloft van Orphée en Euridice en leef mee als hij haar kwijtraakt aan de onderwereld.

Plaats van handeling: Hangar 10 van voormalig Vliegveld Twenthe. Deze oude motorwerkplaats voor F16-straaljagers verleent een intrigerend decor aan de liefdesgeschiedenis van de betoverende zanger en zijn geliefde. Als Euridice naar het schimmenrijk is afgedaald, verzint Orphée een list; maar zal hij haar ooit weer in zijn armen sluiten?

Cast: meer dan 100 uitvoerenden

De cast bestaat uit de solisten Noëlle Drost (Euridice), Ilja Aksionov (Orphée) en Maria Kraaijkamp (Amor); met daarnaast initiatiefnemer Vocaal Ensemble Ex Arte en Barokorkest La Sorpresa dat op authentieke 18e-eeuwse instrumenten speelt. Ook doen leerlingen mee van de Artez-vooropleidingen Dans en Muziek en de Kunstklassen van het Kottenpark, onderdeel van het Stedelijk Lyceum in Enschede.

Voor een ticket van € 45,- (t/m 18 € 25,-) staan er behalve de solisten 35 professionele musici, 20 dansers, 40 koorzangers en 10 figuranten op de vloer van Hangar 10: oud en jong, beroepsmusici en -solisten, koorzangers, scholieren en vrijwilligers.

Locatie: Hangar 10 Vliegveld Twenthe

De pioniers van vroeger zorgden hier voor de gronduitrusting van het hele vliegveld.


 • Oppervlakte

  +/- 900m2 per hal

 • Ruimte indeling

  Meerdere subruimtes

 • Soort locatie

  Intieme hightech ruimte

  Solisten Orphée + Euridice

  Noelle Drost Opera Vliegveld Twenthe
  Tenor

  Ilja Aksionov

  Orphée


  De Litouwse tenor Ilja Aksionov (1996) deed al ervaring op op het concert- en operapodium als jongenssopraan, waar hij als prins te horen was in Rachel Portman's "The Little Prince" en als solist in het muziektheaterstuk "MASS " door Leonard Bernstein. Later studeerde hij zang in de klas van de bekende Litouwse tenor Virgilijus Noreika aan de Litouwse Academie voor Muziek en Theater in Vilnius. Gedurende deze tijd won hij de eerste prijs op het internationale concours "Kaunas sonorum" in 2015, en samen met zijn pianist Gustas Raudonius de tweede prijs op het concours "Citta di Barletta" in Italië.


  Noelle Drost Opera Vliegveld Twenthe
  Sopraan

  Noëlle Drost

  Euridice


  Noëlle Drost (1999) begon op achtjarige leeftijd met pianospelen, waarvoor ze in 2014 werd aangenomen op de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze won meerdere prijzen bij onder andere het Prinses Christina Concours, maar toch merkte ze na een paar jaar dat haar passie ergens anders lag en ontdekte ze dat ze van zingen echt gelukkig werd. In september 2017 begon Noëlle dan ook zanglessen te volgen en kreeg ze les van Charlotte Margiono en vanaf 2018 van Rita Dams, die nu nog steeds haar zangdocent is. Vorig jaar was Noëlle te zien in Podium Witteman.


  Noelle Drost Opera Vliegveld Twenthe
  Sopraan

  Maria Kraaijkamp

  Amor


  Maria Kraaijkamp (1961) startte met zangles tijdens de opleiding muziektherapie aan het conservatorium in Enschede waar ze ook in het vrouwenkoor zat. Na de opleiding zong ze bij Ensemble BWV onder leiding van Kees Stolwijk, vooral Bachcantates. Ook beoefende ze enkele jaren het jazzrepertoire waarna ze zich aansloot bij Vocaal Ensemble Ex Arte, waar ze nog steeds onderdeel van is. Hier zong ze geregeld solo’s zoals het Pie Jesu uit het Requiem van Durufle. Dit jaar geeft ze met sopraan Carine Hulscher een eigen concert met solo’s en duetten met werk van o.a. Cavalli en Monteverdi.

  ‘Een leven zonder Euridice is voor Orphée ondenkbaar. Hij daalt af naar het dodenrijk om Hades, de god van de schimmenwereld, hoogstpersoonlijk te smeken zijn geliefde vrij te laten. Terwijl Orphée zingend zijn verhaal doet, zichzelf begeleidend op zijn lier, gaat er een siddering door het dodenrijk…’

  Koren en muzikanten

  Noelle Drost Opera Vliegveld Twenthe
  Ex Arte | Enschede

  Ex Arte | Enschede

  Vocaal ensemble voor oude en moderne klassieke muziek

  Vocaal Ensemble Ex Arte is een veelzijdig, ambitieus kamerkoor met geschoolde amateurzangers uit Enschede en wijde omgeving. Het koor zingt zowel oude muziek als werk van moderne componisten. Vaak a capella, maar ook geregeld met een klein instrumentaal ensemble of met een groot orkest en professionele solisten, zoals bij de jaarlijkse Matthäus Passion.

  Ex Arte voerde in 2019 Bachs beste voor koren uit, de Hohe Messe. Andere hoogtepunten zijn het optreden in het voorprogramma van het Nederlands Kamerkoor, de uitvoering van het moderne Rothko Chapel van Feldman en het 16e-eeuwse ‘Spem in Alium’ van Tallis dat maar liefst 40-stemmig is. Daarnaast het speciaal voor Ex Arte geschreven Quasi Rapito van Berry van Berkum en de buitenlandse koorreizen naar Parijs (2009), Thüringen (2013) en Leuven (2017).


  La Sorpresa

  Barokorkest
  Ervaring en jeugdig elan gaan hand in hand bij La Sorpresa. Aanstormend talent voegt zich bij musici die hun sporen al ruimschoots hebben verdiend op nationale en internationale podia voor barokmuziek. Gedegen inzicht in de barokke uitvoeringspraktijk, gecombineerd met gezonde nieuwsgierigheid en een frisse blik, zorgen samen met de intense bevlogenheid van de musici voor bijzondere concerten waar het enthousiasme vanaf spat.
  ‘Zo lopen ze naar boven, Orphée voorop en Euridice achter hem aan. Omkijken mag hij niet. ‘Ik heb je zo gemist, Euridice; je gaat toch wel met me mee?’ vraagt hij aan haar. Maar Euridice antwoordt niet; ze vindt dat Orphée haar gewoon moet vertrouwen. Orphée vraagt zich echter af of zijn geliefde hem wel volgt. Hij kijkt om en …’
  Opera Vliegveld Twente - Orphée + Euridice
  Tip
  Compleet kunstweekend

  Combineer de opera met de Kunstroute die precies in dit weekend plaatsvindt. Deze route van KunstenLandschap in het buitengebied van het aangrenzende Lonneker voert dit jaar zelfs door Hangar 10! Zo krijgen de deelnemende fietsers en wandelaars alvast een voorproefje van de opera.

  Componist

  Christoph Willibald Ritter von Gluck

  Geboren: July 2, 1714

  Christoph Willibald Ritter von Gluck (Erasbach bij Berching, 2 juli 1714 - Wenen, 15 november 1787) was een componist uit Duitsland, die onder andere in Italië, Parijs en Wenen werkte. Hij staat bekend als een van de belangrijkste operacomponisten van zijn tijd, de (vroeg)klassieke periode, en ook als een van de belangrijkste vernieuwers van het operagenre uit de geschiedenis.

  Opera Vliegveld Twenthe is mede mogelijk gemaakt door onze partners en sponsoren
  © Copyright Opera Vliegveld Twente
  Alle rechten voorbehouden.
  naar boven